Fórum nápovědy

Seznam

Letecke mapy jako tlacitko

Trampsky

27.3.2024 v 20:48

Tak jsem si tu stezoval pred mesicem a neco, ze jste schovali letecke mapy do rozbalovaciho menu. Kdyz jste je vratili zpet jako tlacitko, smazal jsem zde jiz bezpredmetnou reklamaci. Bohuzel se divam, ze jsou zase letecke mapy schovany do menu.
Pokud s Mapy.cz realne pracujete a pokousite se najit nejaky vylet do prirody, je prakticky nutnost kontrolovat realny stav leteckou mapou (bohuzel lesy nejsou tam kde maji byt). Schovavanim do roklikavaciho menu do toho hazete vidle, nebot musi clovek nepretrzite nekam nahoru klikat.
Argument, ze jde zapnout turisticke trasy do leteckych je bohuzel k nicemu, protoze je dobre videt vrstevnice a pripadne cesty.

Standa Komínek

28.3.2024 v 7:14

Nevím tedy jak u vás, ale u mne se to chová tak, že stačí myší najet na "Změnit mapu" a toto menu (kde je letecká mapa) se samo rozbalí. Takže žádný klik navíc.
Mně se tohle nové menu naopak líbí, přijde mi to přehlednější a logičtější než dřív, když byla na stejné úrovni Panaroma, 3D pohled a mapy... Teď je to krásně rozdělené. Ale samozřejmě platí, že sto lidí, sto názorů.

Honza Vošahlík reagoval na příspěvek od Standa Komínek

28.3.2024 v 9:30

Ano, menu se sice otevírá při najetí... ale asi nemá cenu srovnávat počet kliků. Jednak jde o rychlost. Musí se najet na "Změnit mapu". Pak se zorientovat v nabídce, najet na správnou mapu a kliknout (byť stejným jedním klikem). I když člověk ví, že to tam je a kde to přesně je, přepnout to, minimálně napoprvé trvá prostě déle.
Ponechat k tomu novému uspořádání to tlačítko leteckých map nadále viditelné a přístupné na první dobrou, by nebylo nic proti ničemu.

Jednak jde o to, že dříve bylo na výběr, jestli chce člověk čisté letecké mapy, nebo mapy s dodatečnými popisky. Teď si nevybavuju, které tlačítko dělalo co. Tuším, že ty schované letecké mapy umožňovaly opravdu jen letecký pohled, bez piktogramů, názvů tras, atd. Nyní na výběr není...

Honza Vošahlík

28.3.2024 v 9:32

Bohužel poučení pro příště - příspěvek nemazat, ale jen označit za Vyřešený (což se dá zpětně změnit...).

Jan Buriánek

28.3.2024 v 10:22

Souhlas s Honzou V., přesně něco takového jsem chtěl napsat.
Já bych to jinak nebral jako krok k horšímu, v zásadě je to hezky uspořádané s jasnými možnostmi.
Ale za to tlačítko letecké mapy bych se taky přimlouval. Bylo to tak, že když se zapnula letecká mapa z menu, tak byla čistá, ale když se klikla letecká (tuším to byla někdy jen ikona letadla, což je malé a ideální tlačítko) při zapnuté turistické mapě, tak tam ty tur. značení byly (vlastně jako zůstaly, jen se měnil podklad tur na letecká a zpět). To bylo ideální, ale zase to člověk musel vědět, že to tak je. Taky jsem to dlouho netušil, a bylo mi divné, že někdy značení přes leteckou byly a někdy ne, než jsem se to tu někde náhodou dočetl, jak to je. Resp. nyní už jen "bylo"...
Z tohoto pohledu je to nyní jasné. Při zvolení letecké se u ní otevřou možnosti.

Já, kdybych na to mohl mít vliv, udělal bych dvě drobné změny:
1) přidat to tlačítko letadla, jak píše Honza V., není to nic proti ničemu (leteckou by to prostě zapínalo ve stavu, v jakém to má uživatel aktuálně v menu nastavené, tedy s popisky nebo bez)
2) je hezké, že na tlačítko vrstev stačí nejet, a rovnou se zobrazí menu, ale po kliknutí na něj se menu zavře. Byli jsme zvyklí klikat, takže to chce drobnou úpravu - aby se po kliknutí na tlačítko menu nezavřelo.... *edit: toto už je opraveno

PS: no a teď koukám, že navazuju do jiného příspěvku, včera jsem četl ten "Změnění mapy", kde se mj. píše "Zase změna k horšímu". No jo, 2 vlákna na stejné téma...

Tomáš Sedláček

28.3.2024 v 11:44

Neuvěřitelný krok ZPĚT. Hlava mi to nebere.
Jsem z IT a vím, že měřit na webu lze dnes lautr všechno. Tedy i četnost použití jednotlivých ovládacích prvků.
Provedl někdo na Seznamu takové měření?
Neprovedl, zase do toho kecal jen dyzajnér, že? Který nejspíš používá mapy od konkurence anebo vůbec žádné.
Celkové hodnocení změny - FUJ!

Honza 2015

28.3.2024 v 20:24

Je to teď velmi nepraktické. Zásada při psaní software je, aby sice software vypadal jednoduše a snadno se používal začátečníky, ale zároveň umožnil efektivní používání pokročilým uživatelům. Takové možnosti již mohou být schované, jen někde dobře dokumentované. Třeba různé klávesové zkratky apod. Tady o ničem takovém nevím. Přepínat nyní opakovaně rychle mapu mezi turistickou a leteckou nejde. A tím rychlým myslím takové, kde člověk nemusí zaměřit zrak na ovládací prvek. Potřebuji se soustředit na nějaký prvek na mapě a koukat, jak vypadá na turistické mapě a na ortofoto mapě. Ač to tak nemusí připadat lidem, kteří jen tak kouknout do mapy, při pečlivém plánování výletu je to značná komplikace. A zrovna v tom mapy.cz vynikaly. Velký krok k horšímu :(

Jiří Kučera

1.4.2024 v 13:16

Přidám se mezi stěžovatele.
Prosím, prosím, vraťte zpět tlačítko pro rychlé přepnutí/vypnutí leteckých map, ať to funguje jako před změnou uživatelského rozhraní (nebo alespoň přidejte nějakou klávesovou zkratku). Lovení příkazů v menu je katastrofa... v jakékoliv situaci v jakémkoliv menu.
Nebo vyměňte tlačítko leteckých map za 3D pohled (určitě se mohu mýlit, osobně si však myslím, že přepínání na 3D pohled není tak často používaná funkce jako přepínání na letecké mapy), pokud při změně šlo o úsporu místa. Nebo přidejte možnost nastavení uživatelského rozhraní. Prosím.

Jiří Rada

5.4.2024 v 13:55

Přímé tlačítko pro přepínání letecké mapy bylo určitě praktičtější. Hlasoval bych pro vrácení zpět.
Děkuji.

Michal Moučka

5.4.2024 v 19:57

Přidávám se k ostatním s žádostí, aby tlačítko na leteckou mapu bylo opět na ploše a ne v menu. Místa je tam dost a myslím, že to je hojně využívaná mapa.

josef krsek

8.4.2024 v 16:31

Také já bych návrat na jedno tlačítko viděl jako dobré.Možná přidat možnost na jedno tlačítko zapnout/vypnout zobrazení fotografií, tedy duplicitně k volbě v podmenu.
Díky za to

Standa Komínek

9.4.2024 v 6:47

Já bych spíš než tlačítko letadla uvítal, aby šla zapnout samostatná letecká mapa bez ikon, jako to bylo dřív.

Karel Malý

15.4.2024 v 14:08

Také se přidávám pro opětovné přidání tlačítka letecké mapy. Při plánování tras to hodně pomáhalo.

Jirka Kubín reagoval na příspěvek od Karel Malý

25.4.2024 v 17:01

Souhlasím, navíc šlo velmi luxusně přepínat mezi leteckou a turistickou mapou mezerníkem, při detailním plánování k nezaplacení, teď jsem za lamu.

Nový dotaz

Přiložené přílohy

    Zbývá 12MB (z 12MB)

    Letecke mapy jako tlacitko

    Přiložené přílohy

      Zbývá 12MB (z 12MB)